Workshop: Burn Out, Balans en Grenzen

Wat is een burn-out?
In een normale situatie waarbij er geen sprake is van overspannenheid, heeft iemand 100% van zijn energievoorraad beschikbaar. Deze 100% kan voortdurend aangesproken worden. Daarnaast is er nog een reservecapaciteit om tijdelijk meer energie te leveren. Deze energiereserve wordt aangesproken om tijdelijk harder te werken, ’s avonds langer door te gaan of om iets ergs te verwerken. Als je daarna weer rust neemt, of de stress periode is voorbij, dan wordt de reserve voorraad weer aangevuld.
De reservecapaciteit is echter niet oneindig. Als deze te lang aangesproken wordt, raakt de reserve op. Je leeft te lang in de overlevingsmodus en pleegt roofbouw op je lichaam en energie voorraad. Dan raak je overspannen, of zelfs burn-out.

Er ontstaat een grote herstelschuld: mensen met burn-out kampen met aanzienlijk achterstallig lichamelijk en geestelijk onderhoud. Het heeft tijd nodig om deze schuld in te lossen, om je vitaliteit opnieuw op te bouwen en de energie reserves weer aan te vullen. Dit betekent niet dat deze mensen ‘op de bank moeten gaan zitten’, maar wel dat zij gedrag moeten vertonen waardoor de herstelschuld daadwerkelijk kan afnemen (herstelgedrag). Door te intensieve sportbeoefening bijvoorbeeld (‘sporten is immers gezond en goed voor de ontspanning’) kan de herstelschuld onbedoeld juist verder toenemen.

Je zal ander gedrag moeten aanleren. Enerzijds om vooralsnog de herstelschuld in te lossen, anderzijds om te zorgen dat je na de burn-out ook ander gedrag gaat leren, om te voorkomen dat je nogmaals in een burn-out raakt.

Je leert onderscheid te maken tussen energiegevers en energienemers. Je leert te luisteren naar je lichaam en de signalen te herkennen. Je leer wat je grenzen zijn, en hoe je deze ook in acht kunt nemen en kunt bewaken. Je leert wat de balans is tussen inspanning en ontspanning.

Burn-out is ook een chemisch proces in je lichaam. Bij alles wat je doet wordt in je lichaam cortisol en adrenaline geactiveerd. Dat zet ons aan tot actie. Bij een schrik effect, of stress, komt er extra cortisol en adrenaline vrij. Hierdoor kun je (snel) reageren. Eigenlijk de oer reacties van vluchten of vechten uitvoeren. Als er daarna weer rust komt, nemen de hoeveelheden van deze stoffen normaal gesproken weer gewoon af.
Bij een burn-out niet. Doordat je langdurig bent blootgesteld aan te veel stress en inspanning, en te weinig ontspanning, zijn de hormonen cortisol en adrenaline blijvend geactiveerd.

Bij te lange en voortdurende stress, raakt het Stress systeem ontregeld, waardoor je hormoonhuishouding in de war raakt. Hormonen sturen alles aan in je lichaam, de functies die als vanzelf gaan. De werking van je organen, en van je hersenen, je spijsvertering, je slaapritme (serotonine en melatonine), je (geluks)gevoel, álles.
Bij een burn-out kan dus van alles verstoord raken.
Het is dus een serieuze verstoring, die veel tijd een aandacht vraagt om te herstellen.

Symptomen
De symptomen van een burn-out kunnen heel divers zijn en bij iedereen anders. Logisch als je hormoonhuishouding zo ontregeld is. Te denken valt o.a. aan concentratie problemen, brainfog, pijntje hier, pijntje daar, lichamelijk uitgeput zijn, geen grote vraagstukken meer kunnen behandelen, geen overzicht meer hebben, automatische handelingen gaan niet meer als vanzelf bijv. koken, koffie zetten, vergeetachtig en verstrooid zijn, steeds van alles kwijt zijn, overdag steeds in slaap kunnen vallen, ’s nachts niet kunnen slapen, emotioneel, snel huilen, labiel, paniekaanvallen, niet meer kunnen relativeren, blijven twijfelen bij beslissingen, uitstellen en afstellen van allerlei taken, onzekerheid, depressiviteit, snel overprikkeld, je adrenaline niveau die er heel lang over doet voordat ie zakt na eenn spannende film of als je geschrokken bent, etc. etc.

Burn-out en nu?
Hoe ga je om met je grenzen en krijg je balans in energie geven en weer bijtanken? Je bent (bijna) burn out, of herstellende van een burn out. En nu? Hoe ga je op een gezonde manier om met je energie, met alle bezigheden in je leven? Dit heeft alles te maken met balans en grenzen voelen en in acht nemen. Maar hoe doe je dat?

Hoe zorg je dat je niet alleen energie gebruikt, maar ook weer energie bijtankt? Hoe ga je om met de veranderingen en de beperkingen die je nu in je leven ervaart? Op een manier dat het leven wél leuk is, of zelfs nog leuker wordt.
In deze workshops geef ik je wat tips, deel ik je mijn ervaringen en doen we ook een aantal ervaringsoefeningen.

Voor wie is deze training?
Iedereen die zich herkent in verschijnselen van (bijna) overspannenheid of burn-out, of in zijn of haar nabije omgeving iemand heeft met deze verschijnselen (bijv. familie, vrienden, partner, collega, werknemer).
(Er is nl. nog zo veel onbegrip en onjuiste ‘kennis’ over een burn-out en hoe hier mee om te gaan.)

Over Mireille
Naast dat ik ervaringsdeskundige ben, heb ik kennis opgedaan over overspannenheid en burn-out bij diverse professionaliseringstrainingen over depressie, burn-out en het brein.
Daarnaast heb ik een opleiding gevolgd tot burn-out coach bij het CSR centrum voor burn-out begeleiding over het mentaal en fysiek benaderen van stressproblemantiek en burn-out.

Wat levert het op?
Meer inzicht in wat er speelt bij overspannenheid en burn-out, zodat je meer begrijpt van de situatie waar je in zit, of je bekende in zit, en hier ook beter mee om leert gaan.
Meer inzicht in wat er speelt bij jou persoonlijk.
Handvaten om er anders, beter mee om te gaan. Je leert je eigen energiegevers en energieverbruikers kennen. Je leert je eigen grenzen beter kennen, en leert daar beter mee om te gaan. Je leert je situatie beter te accepteren, en je leert meer rust te nemen. Want de meeste mensen die in een burn-out raken, zijn mensen die van doorgaan houden, de schouders er onder.
 
Je leert over jezelf, en je leert van elkaar. Het is ook fijn om ‘lotgenoten’ te ontmoeten, en te merken dat je niet de enige bent die met deze problemen kampt. En, dat een burn-out ook bij iedereen weer anders is.