Bewustwording van de onbewuste processen in jouw communicatie

Hoe ziet jouw ijsberg er onder water uit? En die van een ander?

Je herkent het vast wel dat je met iemand in gesprek zit, allebei Nederlands spreekt, dat je denkt dat je het helder hebt uitgelegd, maar de ander toch iets anders begrepen heeft.

We weten allemaal dat er in de communicatie tussen A en B, tussen jou en die ander (en andersom) ruis ontstaat. We proberen dat zo veel mogelijk te voorkomen, door goed te luisteren, door vragen te stellen, zo min mogelijk aannames te doen en in te vullen…..
Maar, er speelt nog veel meer mee! Jouw interne communicatie, en de interne communicatie van de ander. Sta je daar wel eens bij stil?

De communicatie tussen jou en de ander bestaat uit woorden, en ook non-verbale communicatie als toon, lichaamshouding, gezichtsuitdrukking; verschillende uitingen die zichtbaar zijn aan de buitenkant, maar waar veel mensen zich niet bewust van zijn (het stuk ijsberg wat bóven water zichtbaar is).

Waar de meeste mensen zich nog minder bewust van zijn, is dat wat meespeelt wat zich aan de binnenkant afspeelt, bij jezelf en bij die ander (het stuk ijsberg onder water, wat niet zichtbaar is voor anderen, en waar je jezelf vaak ook niet bewust van bent).
Dat noemen we je persoonlijke filters. Die filteren wat je waarneemt, en ook hóe je het waarneemt, hoe je dingen interpreteert, vertaalt, met welke kleur bril je de boodschap bekijkt. Filters worden ‘afgesteld’ door je opvoeding, je ervaringen in je leven, je normen en waarden, je overtuigingen, door je karakter en persoonlijkheid, hoe je ‘geprogrammeerd’ bent, hoe je stemming is, of je fit of moe bent, hoe je tegen jezelf praat (innervoice) en nog veel meer.

Hoe communiceer jij? Hoe staan jouw filters afgesteld?
Als je je bewust wordt van hóe deze filters werken, en wat jóuw filters zijn, en je bewust wordt dat ook de ánder filters heeft die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant, kun je er meer invloed op uitoefenen in je communicatie en daarmee de communicatie verbeteren. Wie wil dat nou niet?

Wil je meer weten over de filters en hoe deze meespelen in jouw communicatie met jezelf en die ander?
Daar kan ik op een interactieve wijze meer over vertellen en laten ervaren.
Aan de hand van een model zal ik uitleg geven over de structuur van het (communicatie)model. Daarbij geef ik wat voorbeelden, en doe ik een aantal korte ervaringsoefeningen, zodat het nog meer duidelijk wordt hoe groot de invloed is van ieders persoonlijke onbewuste processen en filters op een ieders communicatie.